Rabu, 29 Jun 2011

DOKTOR LELAKI & PERSAKIT WANITA,DOKTOR WANITA & PERSAKIT LELAKI Macam2 nak share tapi MALAS nak share cerita sendiri..hehe
hari ni search perkara lain tapi terjumpa forum ni lak..

mungkin saya agak down bila ada yang kata 'dari bayar mahal2 dekat doktor baik simpan untuk anak' (sebab kalau boleh saya nak bersalin dekat private supaya saya boleh dapatkan doktor perempuan)..

dalam keadaan dilema memikirkan mahu bersalin dimana Tuhan tunjuk kan saya dengan persoalan & jawapan ini..

sebelum ni saya dah tau apa hukumnya jika kita kaum hawa dirawat oleh doktor lelaki..tapi bila dapat kata2 yang -ve & hasutan syaitan..hati kita pun mula la goyah..sob..sob

 Soalan:

Ada suatu perkara yang selama ini mengganggu fikiran saya, dan bagi saya ia telah menjadi perkara yang SERIUS. Saya telah mempunyai empat orang anak, keempat-empat anak saya tersebut lahir melalui perawatan doktor lelaki. Semenjak dari pemeriksaan hinggalah sampai mereka lahir, doktor lelaki itulah yang melaksanakannya. Yang menjadi kemusykilan saya apakah pemeriksaan bulanan ketika mengandung yang dilakukan oleh doktor lelaki tersebut dengan memegang bahagian-bahagian aurat seperti perut dan sebagainya dikira sebagai darurat. Sedangkan ketika itu isteri saya bukan dalam keadaan sakit tapi dalam keadaan normal. Apakah hukumnya jika kita membiarkan perkara itu terjadi di depan kita sedangkan mungkin kita boleh mencari alternatif lain seperti mencari doktor pakar wanita ataupun bidan?
Keluarga Muslim, KL


Jawapan:

Pada diri wanita ada ciri-ciri atau kriteria yang spesifik dan itu tidak dimiliki oleh lelaki, begitu pula sebaliknya. Apabila salah satu pihak meninggalkan kriteria yang telah ditetapkan Allah bererti ia telah meninggalkan fitrah dan merosak kudrat insaniah. Ada beberapa ketentuan dalam syariat Allah sehubungan kriteria yang dimiliki oleh wanita, oleh sebab itu berpegang teguhlah dengan syariat tersebut dan jangan perkenankan lelaki campur tangan dalam urusan dalaman jika tidak ingin dirugikan ataupun kehidupan fizikal dan kejiwaan wanita akan rosak.

Secara syariat, wanita muslimah hendaklah menjaga dirinya dan auratnya dari dilihat orang lain, kerana jika perkara ini terjadi pasti akan menimbulkan fitnah. Secara fitrah baik lelaki ataupun wanita yang bukan muhrim bersentuhan pasti akan menimbulkan berahi dan getaran jiwa yang akan mendatangkan tekanan syahwat baik banyak mahupun sedikit. Inilah namanya nafsu yang pasti ada pada diri seorang lelaki ataupun wanita yang normal.

Wanita mengandung ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bukanlah tergolong dalam keadaan darurat, kerana ketika itu wanita tersebut bukan dalam keadaan sakit. Jika ia bukan dalam keadaan darurat sudah tentu hukumnya berdosa ketika seorang doktor lelaki menyentuh bahagian-bahagian tertentu tubuh wanita tersebut. Kedudukan darurat dalam Islam adalah jika sesuatu keadaan itu tidak ada pilihan lain, maka secara terpaksa atau harus kita melaksanakan sesuatu yang pada dasarnya bertentangan dengan ketetapan Allah. Umpamanya, memakan daging khinzir hukumnya haram, namun ketika dalam keadaan tidak ada sedikitpun makanan melainkan daging itu sahaja, sedangkan kita dalam keadaan kelaparan yang boleh membawa maut, maka hukumnya menjadi harus memakan daging tersebut sekadar mengelakkan dari mati.

Begitu juga halnya dalam masalah pemeriksaan bulanan, ia bukanlah dalam keadaan darurat, sebab masih ada cara lain atau alternatif lain untuk mencari doktor wanita ataupun bidan yang beragama Islam. Apatah lagi di negara kita sekarang ini mudah didapati doktor wanita, bahkan di hospital dan klinik kerajaan pun kebanyakan yang memeriksa wanita hamil terdiri dari doktor atau bidan wanita. Mengapa kita mesti mencari doktor lelaki jika hanya sekadar menginginkan kepakaran mereka disaat mengadakan pemeriksaan bulanan. Bahkan doktor wanita yang pakar sakit puan pun telah ramai di negara ini. Maka tidak timbullah istilah 'darurat' ketika mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor lelaki bagi wanita hamil. Kecualilah ketika akan melahirkan, di mana wanita yang akan melahirkan tersebut memerlukan pembedahan dan perhatian yang serius dari ramai pihak. Maka ketika ini barulah boleh dipakai istilah darurat tersebut, kerana wanita yang ingin melahirkan itu tidak terfikir masalah lain, melainkan ingin selamat melahirkan anaknya.

Ditinjau dari aspek psikologi pun proses pemeriksaan bulanan yang dilakukan wanita hamil dengan doktor lelaki ini akan menimbulkan kesan yang jauh dan negatif dalam hubungan kekeluargaan. Bayangkan saja bagi seorang wanita yang selama ini hanya disentuh oleh suaminya, tentu akan merasa suatu getaran ketika lelaki lain menyentuhi tubuhnya. rasa kelainan dan getaran inilah yang membenihkan suatu keinginan tertentu kepada yang lain selain suaminya, lebih-lebih lagi ketika mereka menghadapi masalah atau krisis rumahtangga. Perkara ini sepintas lalu nampaknya macam perkara biasa dan sederhana, namun dalam jangka masa panjang, kesannya sangat membahayakan minda dan jiwa isteri tadi serta suaminya juga. Dalam hal ini bagi doktor lelaki mungkin tidak merasakan apa-apa perasaan terhadap pesakitnya, disebabkan terlalu ramai pesakit yang dirawatnya setiap hari dan ini menjadikannya lali dengan keadaan tersebut. Namun bagi seorang wanita yang normal dan sihat, getaran di jantungnya pasti akan terasa dan getaran inilah yang dinamakan syahwat.

Jika perkara ini terjadi bukanlah bererti setiap wanita yang hamil itu tidak baik atau wanita yang rendah moralnya, malah perkara ini membuktikan kenormalan wanita tersebut. Dalam hal ini kebijaksanaan suami sangat dituntut untuk melaksanakan tuntutan Islam agar isterinya mengadakan pemeriksaan bulanan dengan doktor wanita Islam sahaja.

Saya ingin membawa contoh yang sama dalam diri seorang lelaki. Bagaimanakah rasanya perasaan seorang lelaki jika bahagian tertentu tubuhnya disentuh oleh doktor wanita dengan nada bahasa yang lemah-lembut dan baik. Sebagai seorang lelaki yang normal, pasti dia akan merasakan getaran di jantungnya, kecualilah jika ketika itu ia betul-betul sakit (dalam keadaan darurat), sehingga tidak ada yang lain difikirkannya melainkan kesembuhan dari sakitnya itu. Begitu juga halnya dengan doktor wanita yang menyentuh pesakit lelaki mungkin merasa lali dengan situasi tersebut disebabkan profesi dan tanggungjawabnya sebagai seorang doktor.

Fahamilah tentang kaedah batas-batas aurat bagi seorang wanita atau lelaki yang bukan muhrim. Jika perkara ini tidak diberi perhatian secara serius, lama kelamaan akan runtuhlah sendi institusi rumahtangga keluarga muslim. Seandainya seluruh umat Islam tidak mengambil berat tentang perkara ini, bukan saja institusi rumahtangga malah negara pun akan runtuh kerana kejatuhan nilai moral dan agama dalam kehidupan bangsa. Peliharalah diri dan keluarga kita agar kehidupan bahagia di dunia dan di akhirat serta terhindar dari seksa api neraka. Wallahu A'lam...

Wassalam.

sumber : klik sini

4 ulasan:

 1. N mmg segan dengan Dr Laki
  xtau la kenapa
  beriye N segan, padahal Dr Laki maybe biasa je kott
  sebab dah banyak patient dia rawat kan


  tapi N xleh la, sengan gile
  kalau buleh elak dengan Dr laki, mmg n elak
  huhu
  Bersalin nanti mmg nak Dr Ppuan, hheheh  btw akak bersalin dekat mana nanti?
  dah booked ke?
  ke awal lagi? hehehe

  BalasPadam
 2. N : Akk pun sama sbb tu takut nak g hospital..hehe

  xsure lagi mana..setakt ni baru survey kpmc kajang..baru 1st checkup kat situ..xbooked lg..nak tgk keadaan akk n baby dulu if boleh bersalin normal maybe hospital ni la pilihannye..

  BalasPadam
 3. Maaf mencelah
  Menurut Fatwa Yusuf Qardhawi dan Tartawi Jawhari jatuh HUKUM HARUS jika doktor lelaki yg menyambut kelahiran anak..dan sememang yer jatuh hukun HARUS dalam MEDICAL ni..dan jika seseorang tu berkemampuan jatuh hukum SUNAT..even Rasulullah pun pernah bersabda akan yer..

  Bnde ni pernah terjadi kat Maryam last year..mau tak pening..ate 1st baby..tp kene keep tnye orang yg pakar..Maryam tnye Dr Huda anak Dr Haron Din tu ngan kwn yg amik medic di Mesir..bnde yg sama dorang ckp..then 1 lg..kat GH sebenarnya patient boleh request utk dptkan doc perempuan sbnr yer..tp keep asking..tu je..kwn yg keje GH Serdang yg ckp..ramai patient yg request dpt je..coz mmg setiap waktu ade Doc perempuan yg standby..don't Worry..even kwn2 yg pernah buat bnde tu pn dpt..cer tnye kwn2 yg bersalin di Serdang..rata-rata doktor perempuan yg sambut baby..Ni pengalaman sendiri ek..just ur info..cam Maryam bersalin di GH pun terasa akan kesesakan yer after deliver..almost 5months bru leh catch up blk saving utk 2 thn saving yg byk keluar..1st year utk kwen..2nd year utk baby..even dok umh family tp mmg terasa akan kesempitan tu..bukan niat nak bantut kan niat yer..tp info..now thn ni kire 3rd year saving byk keluar utk 2nd baby..
  Oppss...lari topik lak..hehe..info we must sharing to everyone

  BalasPadam
 4. Mummy aish : thanks for sharing info..

  BalasPadam

DESTINASI CINTA MAMA

PERMATA HATI MAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers