Khamis, 20 Oktober 2011

PENGALAMAN MAMA MELAHIRKAN SITI SAFIYA



Sementara anak mama tido. mama nak share pengalaman mama melahirkan safiya..
sebelum ni mama asyik baca pengalaman orang je..now giliran mama lak bercerita..hehe
ni mama copy paste dari forum RH.. malas plak mama nak taip semula..hehe
just edit & tambah mana yang patut..

27.8.11

dalam pukul 10 lebih rasanya ada tanda darah+lendir tapi xsakit lagi..

so mandi & sempat la buat solat hajat pagi tu..

lepas zohor tiba2 pad rasa basah & panas ingatkan air ketuban so pergi la hosp.

daftar nama, ambil tekanan darah,air kencing so kena tukar pakai kain batik siap2 la

check bukaan baru 1cm..mama kena check breast sekali coz mama ada rekod brest lump kat hosp. serdang.. ada hikmah juga la papa hantar kat sana coz sepatutnya mama ada appoitment untuk ambil sample lump tu.. so lepas checkup doktor bagi mama balik dulu..katanya anak sulong lambat lg bersalin..

masa nak berbuka start la rasa sakit macam baby mengeras je..

makin lama makin kerap tapi boleh tahan lagi coz rasa macam period pain je.. tapi xboleh tido la.. papa risau tengok sakit makin kerap..

papa tanya nak pergi hosp. x tapi mama xnak lagi coz takut kena balik semula..

Bila nek tanya nak pergi hosp. x mama still berbelah bagi..

28.8.11

Dekat pukul 2 pagi dia org decide hantar hospital..

sampai dewan bersalin prosedur still sama macam 1st time dtg...

tp kali ni disambut dengan bebelan nurse kat situ coz dia org tengok rekod siang tu baru 1cm so dia org kata lambat lagi bersalin tapi mama diam je..

nurse kat situ tanya mama ada minum air selusuh ke coz tgk mama menggigil je..padahal sejuk gila kat situ.. mama cakap la mama minum air zamzam.. kena bebel lg.. coz katanya air zamzam tu pun macam air selusuh.. sabar je la

check bukaan baru 3cm.. bila buat CTG contraction makin kuat.. nurse kat situ sampai cakap.. 

adik ni sakit dah kuat tapi bukaan lambat lagi.. silap2 kena c-zer..tapi xpa dek baca doa banyak2 moga cepat buka jalan..

diringkaskan masa baring kat VE room ada nurse datang..adik kalau nak keluar jumpa suami pergi la..so mama pun turun la katil..mama ingat nak jumpa nek & atok coz mama tak sempat nak salam tadi..

bila dah turun tu nurse tanya lagi
'adik tak sakit ke?'

mama jawab : sakit rasa nak berak

menjerit nurse tu
'eh nanti2..naik dulu..akak check dulu'

sekali dah full..mama jadi blurr macam tak percaya la plak..

terus tolak masuk LR..dia orang pun panggil papa..
tak lama lepas tu papa pun sampai..nurse pecahkan air ketuban, bila nurse suruh push mama cakap mama xsakit.. tiba2 hilang rasa sakit lak.. tapi bacaan kat mesin tu dah kuat..nurse tu sampai cakap awak ni sakit tapi tahan sakit.. bila xberjaya push mama boleh sengeh kat papa.. sampai ada nurse kata mama tak bersungguh push..

so mama push bila nurse tu cakap push..pastu nurse tu kata masa dengan dia 30minit je kalau tak bersalin lagi dia akan panggil doktor.. bila dengar macam tu bersungguh2 la mama push coz takut nanti dapat doktor lelaki..

akhirnya dalam 20~25minit dalam LR berjaya gak la keluarkan fiya pada pukul 6.13pagi.. yang last push tu memang tahan nafas betul2 la masa push.. pastu ada sorang nurse datang tolak perut so memang membantu la. dalam hati napa la nurse ni tak datang bantu dari tadi..hehe.. papa pun bantu sama tukang ampu belakang & baca ayat kat telinga mama & bagi kekuatan.. Alhamdulillah selamat semuanya..



(dulu masa tok esah lahirkan mama, perut tok esah pun kena tolak gak..tapi tok ayah yang tolong tolakan..Allah bagi mama rasa macam mana tok esah rasa dulu)

selepas tu nurse tunjuk tanya mama dapat baby apa, pastu dia bersihkan sikit dan letak fiya kt dada mama.
 fiya mendongak keatas & mata fiya pun beso je tengok mama..tegaman mama masa tu bila tengok mata fiya..saat ni memang indah gileee sampai mama lambat ucap assalamualaikum kat fiya..papa pun terus azan sekali.. & paling kelakar fiya siap berak kat dada mama..

owh mama kena gunting gak..masa nak jahit tu nurse tu bius dulu..so xle rasa sakit sangat..

lagi pun masa tu dah letih gila..nak tido je la rasa..lepas nurse tu jahit.. kena tunggu doktor datang check jaihitan plak.

lepas tu nak transfer ke wad biasa semua wad full kecuali wad kelas 1..tapi mahal rm800..

so tunggu je la kat LR yang bestnye en.s boleh temankan.. pukul 8lebih rasanya baru dapat masuk wad..tapi wad kelas 3.. xkisah la tu yang penting selamat..

masa tolak masuk wad biasa tu nurse letak baby kat atas kaki/celah kelengkang mama.. lepastu papa pun sampai..

terus belajar BF fiya...lepas je BF fiya terus kencing..terima kasih kat papa coz bantu mama BF kan fiya..Alhamdulillah fiya terus pandai hisap..

pastu doktor nama sara datang buat checkup (ingat nama doktor ni sbb nama sama..hehe).. dia bagi tau kalau mama dah boleh jalan & kencing, baby plak dah berak & kencing kita boleh balik awal.

so bersemangat mama turun katil pergi mandi & terus kencing sekali..

dalam pukul 11 doktor cina lak datang bagi tau, awak boleh balik hari ni tinggal tunggu result darah baby je..

Alhamdulillah tengah hari tu kita dah boleh balik..

sebelum balik tu ada check VE lagi sekali..

mama bersyukur sangat sebab papa sentiasa ada..rasa macam hosp. private pun ye gak..

total kena bayar RM27 je..



sebelum ni mama beria2 nak bersalin dekat hospital private coz nak doktor perempuan..tapi papa buat keputusan hantar hosp. serdang.. mama ikut je.. Alhamdulillah dapat bersalin dengan nurse perempuan...Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk mama..


yang penting cerita ngeri tentang GH mama tak alami..lagi pun kita duduk kejap je kat wad..


tips bersalin dekat GH : tahan sakit selagi mampu, jangan banyak kerenah, kalau kena bebel buat taktau je, bila kita diam je..nurse2 kat situ akan layan kita dengan baik & puji kita lagi..hehe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TAMAT~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

3 ulasan:

  1. pengalaman yg paling indah kan ;)

    BalasPadam
  2. Mama, upload la gambar mama & fiya

    heeee

    lagi2, cerita la pengalaman lagi
    seronok N baca. hehehe

    BalasPadam
  3. alhamdulillah,
    senang gaks sara bersalin ye..

    rasa cam nak yak je ye..
    hehe.saya pun kalu jahit nak bius,sakit lah kalu tak bius kan. =p

    awat tak letak gambo babynye..hehe

    BalasPadam

DESTINASI CINTA MAMA

PERMATA HATI MAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers